ALRAKO KFPS dressuurkampioenschap - Fokvereniging Het Friesch Paard Limburg

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

ALRAKO KFPS dressuurkampioenschap

sport

De kampioenen van 2020

Het begin van de selekties voor het Alrako KFPS kampioenschap in Ermelo is weer van start gegaan. Op 28 april was onze eerste selektie wedstrijd bij de Peelbergen, De juryleden waren lovend over verschillende combinaties en konden daar ook hun punten aan kwijt.

Onze tweede selektiewedstrijd is op 7 juli ook bij de Peelbergen, wil je meerijden? Geef je dan op dmv van een mailtje met je gegevens naar hbekx@menhbekxtransport.nl

Voor uitslagen van de ze wedstrijd en het landelijk klassement kijk op https://www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl


 

Nat maar niet verregend

Eén ding werd duidelijk tijdens de kletsnatte finale van het Alrako KFPS Dressuurkampioenschap: ruiters en amazones met Friese paarden behoren tot meest sportieve in de hippische wereld. Er werd niet gezeurd, maar aangepakt. Het regende, alle mooie rijjasjes en witte broeken waren doorweekt. Maar toen de organisatie voorstelde om de prijsuitreiking zonder paard op de overdekte tribune te houden, kozen de ruiters en amazones massaal voor een uitreiking te paard. In de regen. Het is dan ook een moment om in te lijsten: gehuldigd worden met de prachtige oranje kampioensdeken en sjerp in de Hollandse driekleur op je Friese paard. Voor de ruiters en het publiek pakte de verhuizing naar het hippisch centrum in Ermelo goed uit: de ruiters en amazones konden hun proeven rijden op zandbanen met een stevige bodem en de toeschouwers konden dit alles bekijken vanaf overdekte tribunes.

De klasse ZZ Licht werd gewonnen door Esther Liano met Pattaconk's Hidde (Tsjalke 397). Na de uitstekend gereden proef in de ochtenduren, mocht Liano 's middags een kür op muziek rijden. Esther Liano mag zich zo langzamerhand de Koningin van de kür op muziek met Friese paarden noemen. Als geen ander weet zij muziek te kiezen die perfect bij de beweging van haar paard past. Op de tweede plaats in deze klasse eindigde Bennie van Es met Jetse fan Hickaerd (Ulke 338). Deze combinatie bleek in het ochtendprogramma de hoogste score te hebben behaald in de klassen M tot en met ZZ licht, waarmee Bennie een mooie staatsiedeken voor Jetse won. In de klasse L2 ging Afke Weidenaar met Maile fan Klaeiterp (Stendert 447), een zoon van de bekende Centrale Keuringskampioene Wealtsje A. Model (Teeuwis 389), na de 's ochtends verreden proef aan de leiding. Afke is met de talentvolle Maile één van de geselecteerde junioren in het Mei Grand Prix Nei Grand Prix project. 's Middags begonnen de vier finalisten in de L2 echter weer met een schone lei. De imposante Kroonmerrie Veronique (Beart 411) liep met Monique van der Mei in het zadel een ijzersterke proef waarmee deze combinatie de overwinning in de L2 opeiste. Veronique bleek ook de beste merrie over de klasse B/L. Met deze prestatie won Monique drie privelessen van amazone Ingeborg Klooster. Afke Weidenaar kwam op de tweede plek en de als derde geplaatste Sijtske Seffinga ging ook met een extra prijs naar huis. Zij won als beste jeugdruiter onder de 25 jaar het Fryso zadel, beschikbaar gesteld door Tweespan Ruitersport.

Harmina Holwerda werd eerder dit jaar met de zesjarige hengst Mario fan Bokkum (Jasper 366), in eigendom van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder, geselecteerd voor het Mei Grand Prix Nei Grand Prix-project. In Ermelo wonnen zij de klasse Z2, voor Sietske Brouwer met Izaak fan de Klaster (Tjalf 433) en Marrit Reusien met Jarn fan de Brinkhof (Wikke 404). Aan de zegereeks van Mees 497 (Tymon 456) lijkt maar geen einde te komen. Met zijn vaste amazone Leonie Evink haalde hij de titel binnen in de klasse Z1. 'Ik heb beide proeven heel fijn gereden,' zegt Leonie na afloop,'Mees was heel braaf en bij de les. In de training thuis zijn we druk met de wissels bezig, in voorbereiding op de Z2. In de finaleproef 's middags sprong Mees in zijn enthousiasme een wissel waar het niet hoefde. Dat was onze enige fout, verder hebben we twee vlekkeloze proeven gereden. Ik was heel erg tevreden.' Nathalie Vorenhout werd met Anna van de Haffriehoeve (Rindert 406) niet alleen kampioen in de Lichte Tour; zij behaalde ook de hoogste score in de subtop. Marc Peter Spahn prolongeerde zijn titel in de Zware Tour met Elias 494 (Jorn 430) met Hennie Roffel en de beeldschone Walt 487 (Gjalt 426) op de tweede plek.

Nieuw dit jaar was de afdelingsdressuur met het kampioenschap voor viertallen. In de klassen L, M en Z waren voldoende aanmeldingen om er een waardig kampioenschap van te maken. Dat afdelingsdressuur volop leeft in de zuidelijke provincies, bleek uit het aantal teams uit dit deel van het land. De titel in de klasse M ging naar DSV West Brabant uit Zundert en in de klasse L naar LR Hipparion uit Boxmeer. Maar ook de noordelijke provincies lieten zich niet onbetuigd. Het viertal van de Esdalruiters uit Emmen won de klasse Z.

Voor de volledige uitslagen: www.dressuurkampioenschapfrieschpaard.nl

Tekst: Ageeth van der Lee
Foto: Ingrid Truijens

 
 

ALRAKO KFPS KAMPIOENSCHAP DRESSUUR 23 september 2017
Het was zaterdag 23 september een mooie dag voor het Alrako KFPS dressuurkampioenschap voor Friese paarden. Toen de zon ’s morgens door de mist heen brak, werd het snel warmer. Het weer was prachtig, de ruiters en amazones waren enthousiast en het publiek had er zin in. Een goed recept voor een geslaagde finaledag.
Voor ruiters en amazones met een Fries paard is het Alrako KFPS kampioenschap dressuur in Kootwijk het belangrijkste outdoor evenement op de wedstrijdkalender. Kampioen worden in één van de rubrieken van de basissport of de subtop is een prestatie van formaat die graag aan de erelijst wordt toegevoegd. In de subtop verscheen Marc Peter Spahn met de fraaie stamboekhengst Elias 494 in de ring voor zijn proef in de Intermédiaire II. De combinatie won de Zware Tour met overmacht. Jurylid Herman Smit: ‘Spahn heeft zijn paard erg goed opgeleid. Elias toonde kracht en souplesse in de oefeningen.’ De Lichte Tour was prooi voor Joyce Haaijer-van der Meulen met de aansprekende Tialda H. Ster Sport (Jasper 366). Joyce en Tialda nemen deel aan het Friese ‘Mei Grand Prix Nei Grand Prix’ traject. De combinatie liet met een lichtvoetige proef zien op de goede weg te zijn naar de Grand Prix; in de Prix St. Georges mocht zij zich als eerste opstellen. Nico Verwer jureerde mede de finale van het ZZ Zwaar die werd gewonnen door Wendy Okkema met Stal Okkema’s Eos (Olgert 445). ‘Ik vond eigenlijk dat er weinig verschil zat tussen de combinaties; het waren allemaal prima paarden. Mijn totaalbeeld van de finale was goed,’ aldus Verwer.
Jeugdruiter
De kampioen in de klasse B is een amazone van nog maar twaalf jaar oud. Deze Sanne Timmer stuurde de elfjarige Brandus 345-merrie Trijntje van het Houkumhuis Ster Sport heel gedecideerd naar de overwinning. Zij won hiermee ook de prijs voor de beste jeugdruiter, een Fryso zadel beschikbaar gesteld door Tweespan Ruitersport. Sanne vertelt: ‘Ik was eigenlijk al blij dat ik vandaag mocht starten. Ik ben een tijdje geleden met Trijntje in de BB begonnen en dat ging zo goed dat we officieel in de B zijn gestart. Trijntje is met haar eigenaresse Ilona ter Horst Z2 startgerechtigd. Ik had absoluut niet verwacht dat ik vandaag zou winnen. We hadden afgesproken dat ik gewoon zou gaan rijden. Het ging echt super goed en ik ben dan ook heel erg blij!’ Ook moeder is enorm trots en Sanne krijgt dan ook een dikke kus en een knuffel voordat ze naar de trailer stapt. Ze ging echter niet alleen met een oranje lintje naar huis, alle eerste prijzen kregen dit jaar een staatsiedeken gesponsord door Horka aangeboden.
Beste merrie
In de klasse L1 ging de overwinning met 71,5% naar Bodien Grijpstra die op Matsje B.V. Ster (Gjalt 426) reed. Ook Bodien mocht aanspraak maken op een extra prijs: Matsje was de beste merrie in de klassen B, L1 en L2. Zij mag drie privélessen volgen van Grand Prix amazone Ingeborg Klooster. Nadat Leonie Evink een week eerder met Mees 497 op de KFPS Centrale Keuring al de Pavo Fryso cup bij de vijf en zes jarige hengsten en ruinen won, kan zij opnieuw een kampioenstitel aan haar palmares toevoegen. Zij zette met Mees 497 een zeer sterke proef neer in de M1 en werd kampioen in deze klasse.
‘Ik vond dat het Z1 sterker werd gereden dan het Z2 en het ZZ Licht,’ vertelt jurylid Jan Willem Buyserd, ‘Judith Pietersen en Ykje Baron vielen me in het bijzonder op. Vooral Judith deed het uitstekend, haar paard liep wat meer gedragen en ik vond dat het paard de proef in het algemeen goed aan kon.’ Zoals de heer Buyserd al had verwacht, belandde Judith Pietersen samen met de Uldrik 457-zoon Limited Edition op de eerste plaats met 72,30%.  Ykje Baron behaalde met haar Jitze fan Bronny Friesians een tweede plaats met 69,41%.

Kür op muziek
Zoals altijd stond er tijdens de kür op muziek veel publiek om de ring. ‘Er was een combinatie die er echt uit sprong voor mij,’ zegt jurylid Els Schotman,’dat was Esther Liano met haar paard Stal Liano’s Thijs in de ZZ Licht. Het ritme van haar muziek paste perfect bij het ritme van haar paard. Technisch zaten er nog wel wat foutjes in, maar dat waren slechts kleine foutjes. Verder zag het er echt goed uit.’ Ook jurylid Herman Smit sprak lovend over Esther: ‘Haar muziek was akelig goed. Bij de kür op muziek kun je goed zien wie er veel ervaring heeft. Esther steekt er wat dat betreft gewoon echt bovenuit.’ Esther behaalde 70,71% met haar kür, dit was goed voor een eerste plaats.

Viertal
Friese paarden zijn door hun uniforme zwarte kleur bij uitstek geschikt voor afdelingsdressuur. Viertallen uit heel Nederland waren naar Kootwijk gekomen voor de KNHS wedstrijd. In de klasse M viel LR Neta uit Winschoten op met hun felblauwe jasjes en nette proef. Zij wonnen de eerste prijs. Getooid met de chique staatsiedeken beschikbaar gesteld door Horka, lieten de paarden een indrukwekkende ereronde zien. RV West Brabant uit Roosendaal was met maar liefst drie viertallen afgereisd naar Kootwijk Hun ‘Friezenteam Anke’ won de tweede prijs in de klasse L. De eerste prijs in de klasse L ging naar Friezenviertal Boxmeer.
Kampioenen
Kampioen in de klasse B: Sanne Timmer met Trijntje van het Houkumhuis Ster Sport (Brandus 345), kampioen in de klasse L1: Bodien Grijpstra met Matsje B.V. Ster (Gjalt 426), kampioen in de klasse L2: Annette Verbeek met Hedwig fan Stjinnendaam Ster (Dries 421), kampioen in de klasse M1: Leonie Evink met Mees 497 (Tymon 456), kampioen in de klasse M2: Harmina Holwerda met Mario fan Bokkum (Jasper 366), kampioen in de klasse Z1: Judith Pietersen met Limited Edition (Uldrik 457), kampioen in de klasse Z2: Esther Liano met Stal Liano’s Doede (Lammert 260), kampioen in de klasse ZZ-licht: Esther Liano met Stal Liano’s Thijs (Beart 411).
Subtopkampioenen: ZZ-Zwaar: Wendy Okkema met Stal Okkema’s Eos (Olgert 445), Lichte Tour: Joyce Haaijer-van der Meulen met Horses2fly Tialda H. Ster Sport (Jasper 366) en Zware Tour: Marc Peter Spahn met Elias 494 (Jorn 430).

Door Tess Mutsters


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu